Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от парламентарната група на ГЕРБ-СДС

...
Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

Енергийната комисия прие ветото на Радев върху промени в Закона за енергетиката

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от парламентарната група на " ГЕРБ-СДС " сподели, че не може да има разпореждания от закона, които да се отклоняват от общоевропейската уредба.

 

Затова депутатите от енергийната комисия одобриха проблематичният параграф 24 да отпадне и параграф 25 да стане 24. По този метод измененията в Закона за енергетиката ще се гласоподават още веднъж в пленарна зала и законът ще може да влезе в действие без оспорения от президента параграф.

 

Припомняме, че държавният глава Румен Радев подписа декрет, с който връща за ново разискване Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, признат от 48-ото Народно заседание на 12 януари 2023 година

 

Депутатите взеха решение до синхронизирането на комерсиалните платформи на " Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД до 31 декември 2023 година към 15-минутен интервал на доставка финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния систематичен оператор, да се прави на времеви период от един час. Вносител на измененията е Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

 

В претекстовете на президента се показва, че с параграф 24 от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката се стига до отклоняване от общоевропейската уредба, като се препятстват нейните социално-икономически изгоди в България. С наредбата се планува до края на 2023 година финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния систематичен оператор, да се прави на времеви период от един час. Радев добавя, че европейското условие е този времеви период да е 15 минути.

 

Според президента е призната наредба, която се отклонява от посочените правила. " Тя отсрочва към този момент въведеното в България наложително балансиране за 15 минути и връща сетълмента, осъществяван на времеви период от един час ", сочат претекстовете на ветото. Държавният глава счита, че в случай че интервалът на сетълмент не е оптимално покрай часа на доставка, резултатът ще е по-неточно прогнозиране от страна на комерсиалните участници и отчитане на по-високи количества търговски небаланси, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР